2009. november 18., szerda

High-Tech Kung-Fu - Super Inframan (1975)

Gyermekkoromban közkézen forgott szűk baráti körömben egy igen népszerű VHS, melyre az Inframan volt ráfirkantva szigorúan csak ceruzával, hiszen közel sem biztos, az örökre rajta is marad. Apáink azonban jól gondolkodtak, mert amíg ez a kis szösszenet kielégíti minden gyermeki érdeklődésünket, kevésbé vannak veszélyben a szekrényben bujkáló NSZK pornók. Na nem mintha nem tudtunk volna róluk, de való igaz, ekkor még jobban vonzódtunk a szuperhősös-monszteres mozikhoz, ami valljuk be - legalábbis esetünkben - nem kevesebb devianciát hordoztak magukban. Szóval itt volt ez a kínai import szuperhős, ami teljesen lázba hozta gyermeteg lelkemet, így naponta kénytelen voltam legalább háromszor a TV elé szegeződni, vagy egyedül, vagy azzal, aki éppen hozzám csapódott. Azóta már tudom, hogy korunk egyik legmókásabb mozijához volt szerencsém, amit akkor én halálosan komolyan vettem. De lássuk a sztorit.
A gonosz Elzebub Démon Hercegnő elérkezettnek látta az időt, hogy jégbefagyva régóta dédelgetett álmát valóra váltsa. Konkrétan el szeretné foglalni a Földet. Ehhez segítségére vannak a - nem tudjuk pontos számukat - sokadalmi hadseregként funkcionáló Csontváz harcosok, akik kiválóan kung-fuznak, illetve egy maroknyi szörnyes csapat, akik tényleg a legválogatottab bagázs, amit valaha mozgóképen láttam.
Leginkább a meghatározhatatlan jelzőt tudnám rájuk alkalmazni, mert akad itt valami nagydarab szénnek kinéző monszter, akinek sárgák a szemei, mindig tátva van a szája, és a kezei helyén egy fúró, és egy, talán ipari skatulya, vagy mi található. De találkozunk a filmben Darázsszörnnyel, aki gubókat tud köpni, és akinek hat darab karjából csak az a kettő mozog, amelyikben a színész keze van. De a legjobb a Zöldségszörny, aki egy kicsit Chtulhu-ra hajaz, persze csak kinézetben, és akinek csudajó weszkó csimmája van, szó se róla. A többi szörnyike legyen titok azok előtt, akik esetleg még nem látták ezt a remeket. Szóval jön ez a horda, és hát valamit tenni kell. Szerencsére itt van nekünk Chang professzor, aki high-tech kísérleteket folytat egy Hong Kong melletti kutató bázison. Így az általa kidolgozott tervek alapján apai szerepet vállal a napelemmel működő Inframan életében, és létrehozza őt. Persze műszerekkel, nincs idő a terhességre. Inframan pedig elkezdi módszeresen legyaulni a monszter-sereget, a démoni hercegnő legnagyobb bánatára. Ám a gonoszokat sem kell félteni, egy ördögi tervvel borsot törnek a mit sem sejtő emberek orra alá.
A film érdekessége, hogy ez volt az első szuperhősös mozi ázsiai testvéreinknél. Shan Hua (a franc tudja, ki ez) rendezésével még annyira nincs is gond véleményem szerint, kiválóan van ötvözve benne a Godzilla filmek bája a Bruce Lee neve fémjelezte Kung-Fu filmek akciójával. Ezt többek között az is igazolja, hogy feltűnik a moziban a Bruceploitation filmek legnagyobb alakja, Bruce Le is. A megvalósítás az, ami gagyivá teszi ezt a remekművet. 1975-ben járunk, tehát ázsiai viszonylatban korainak mondható ez a mozi a maga műfajában, leszámítva persze a Godzilla filmeket, amik hát barátian fogalmazva sem állnak a speciális-effektusok - és a forgatókönyvek - csúcsán. Így ezen a filmen is érezhető ennek hiánya, de még így is akadnak igazán ügyes megoldások és üdítő pillanatok, melyek szórakoztatási faktora - az ilyen csökevényes agyú perverzeknek, mnt én - igazán magasra tehető. Egyébként a filmet az a Shaw Brothers Studio finanszírozta, akik sok hasonló remek kung-fu klasszikussal örvendeztették meg a zsáner rajongóit.
Mindent összevetve kimondottan szerethető figura ez a Super Inframan, ami mára már kultfilmmé nőtte ki magát a B-mozit kedvelő közönség széles-e táborában. Én csak ajánlani tudom, de ITT a tréjler, ami meg úgyis engem igazol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése